Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τις Κυριακές τα μαγαζιά & το ωράριο καταστημάτων



Τώρα τι να τους πεις… πάλι ότι είναι φιντάνια & δεν πιάνονται; Και από πια πλευρά; Λέτε να σκέφτονται λογικά; Η στρατιωτικά περιπαικτική ρήση «εκεί που σταματά η λογική αρχίζει ο στρατός» δείχνει να πέρνει κάποια επέκταση φαίνεται. Δεν εξηγείται αλλιώς η κάθε λογής ασυναρτησία που διέπει τους κυβερνώντες μας. 
Στο δια ταύτα, όσο & αν προσπαθώ, δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο επιμένουν, χρόνια τώρα, να επιβάλουν το συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Εκτός εορταστικής περιόδου, υπήρχε ένα δοκιμασμένο ωράριο* για δεκαετίες, με το οποίο εξυπηρετούνταν όλες οι βάρδιες των εργοστασίων - εργαζομένων, είτε εντός πόλης ήταν αυτές είτε εκτός. Αδυνατώ  βάσει της λογικής που με διακατέχει μετά από 2 γενιές στα εμπορικά δρώμενα, να εξηγήσω την επιμονή των ρεπορτάζ για το απελευθερωμένο ωράριο, τις ανοιχτές Κυριακές, τα ανοιχτά απογευματινά καλοκαίρια των 35-40οC που δεν κυκλοφορεί ψυχή. Πολιτικοί μου άρχοντες & συνδικαλιστές** & το μικρό παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολειό του παρά στην παιδική χαρά να παίξει… Μέλημά σας είναι να στηρίζεται τον Ελληνικό λαό, να σκύβετε πάνω του νοιαζόμενοι για τα κοινά, ουχί για την φιλοδοξία & τα προσωπικά οφέλη. Αναλογιστήκατε ποτέ πόσες ώρες δουλεύουν οι καταστηματάρχες & για το αν βγαίνουν οικονομικά για επιπλέον προσωπικό; Εξήντα (60+) ώρες*** την εβδομάδα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, όταν στο δημόσιο ορθώς εργάζονται 40 ώρες & αυτές επιθυμείτε ένα χρόνο μετά (26/7/2011)
 να τους τις ξανααυξήσετε****  
Εξήντα ώρες για τα καταστήματα & επιδιώκετε να τις αυξήσετε κι άλλο... να με συμπαθάτε πολιτικοί μου άρχοντες αλλά αν δεν είστε εσείς ασυνάρτητοι τότε ποιος είναι; "Μα το ωράριο είναι ελεύθερο, δεν θέλεις ή δεν μπορείς, άρα μην δουλεύεις τόσες ώρες θα μου πείτε... Σκοπεύετε να "απελευθερώσετε τα ναρκωτικά για να τα φορολογήσετε;" θα σας ανταπαντήσω, ή θα στέλνετε τον μπόμπιρα στο παραπάνω παράδειγμα, στην παιδική χαρά αντί του σχολειού του. Γιατί τους ηλικιωμένους τους στέλνετε σαν ζαλισμένα κοτόπουλα τα καλοκαιρινά απογεύματα με τους 35-40οC για ψώνια. Τις αρλούμπες εσείς δεν τις λέτε αλλά, με την ανοχή μας είναι η αλήθεια τις κάνετε κιόλας. Άρα ή επικίνδυνοι ενδέχεται να είστε ή να επιζητείται να σας αποκαλούν βλάκες, ενώ ενδέχεται πάντα να είστε τομαριστές; Συνειδητοποιείται τι πάτε να κάνετε; Παιδιά υπάρχουν ακόμη για να διαπαιδαγωγηθούν,** κοινωνική ζωή επιβάλλεται να κάνουν όπως & πολιτιστική μόρφωση να έχουν & ξεκούραση επίσης. Επιζητείτε την κοινωνική πολιτική; Γιατί αν εσείς επιζητείται να ζει ο εμπορικός κόσμος όπως στον μεσαίωνα, τότε πως περιμένετε να σας χαρακτηρίσουν; Απεύχομαι.

Διορθώστε με αν δεν υφίστανται παραγγελιοληψίες ρεπορτάζ
χρόνια τώρα, διαμορφώνοντας μια ξετσιπωσιά απέναντι στον εμπορικό κόσμο: «Θα θέλατε να είναι τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές & με απελευθερωμένο ωράριο;» ρωτάνε οι διαστρεβλωτές ειδήσεων άξαφνα το αγοραστικό κοινό… «Φυσικά & θέλουμε, με την αντίστοιχη προϋπόθεση το δημόσιο να λειτουργεί όλο το 24άωρο τις υπηρεσίες του, 365 μέρες τον χρόνο με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθούμε & εμείς σαν καταστηματάρχες μία φορά τον χρόνο που θα χρειαστεί κατά την διάρκεια τυχόν αϋπνίας μας»… Ανυποψίαστα η 1η απάντηση δόθηκε από μαγαζάτορα που έτυχε & αυτός να ψωνίζει, η 2η ήταν αν τον έβαλαν να τον δουλέψει οι απέναντι μαγαζάτορες - γειτόνοι του. Κάποια στιγμή ο διαστρεβλωτής βρίσκει και κάνει το ρεπορτάζ που του ζητήθηκε ή φεύγει άρον άρον (Καπάνι Θεσσαλονίκης, οδός Κομνηνών - 2009, προσωπική μαρτυρία)

Θυμάμαι στην δεκαετία του 1970-80, πόσο αυξημένη ήταν η κίνηση την περίοδο των γιορτών. Δεν ξέρω κατά πόσο πιστευτό είναι στους νέους σήμερα, αλλά κυριολεκτικά στο ιστορικό κέντρο οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνανε να πάνε ούτε για την βιολογική τους ανάγκη. Φυσικό επακόλουθο & απόλυτα δικαιολογημένο ήταν τότε να επεκταθεί χρονικά το εορταστικό ωράριο, για να καλυφθεί ηπιότερα η αυξημένη αγοραστική ζήτηση.
Τα χρόνια ήταν καλά, υπήρχε ανάπτυξη & έτσι γοργά αναπτύχθηκαν & οι περιφερειακές αγορές της πόλης μας, ιδιαίτερα στην δεκαετία του 1980-90. Πλέον η κεντρική αγορά  μαζί με τις περιφερειακές, κάλυπταν άνετα την οποιαδήποτε ζήτηση ακόμη & τις εορταστικές περιόδους, που ήταν περισσότερο αυξημένη.
Σήμερα όμως τόσο με τα εμπορικά κέντρα, τις περιφερειακές αγορές που λόγω της οικονομικής κρίσης & κρατικής κακοδιαχείρισης τείνουν να εκλείψουν από την αναδουλειά, τι στην ευχή βρε αθεόφοβοι την θέλετε την επέκταση του ωραρίου & μάλιστα & τις Κυριακές; Φοβάστε μην τυχόν & γεμίσει κανένα κεντρικό μαγαζί & δεν προκάμει να πάρει τα λεφτά του κόσμου που δεν έχει τα δυσβάσταχτα εφοριακά του χαράτσια να πληρώσει; Τι περιμένετε δηλαδή διευρύνοντας το ωράριο, να μαζέψετε κάποια ευρώ που ηλίου φαεινότερο είναι ότι έχουν εκλείψει; Από τα κρατικά έσοδα που δεν μπορείτε να μαζέψετε αυτό δεν φαίνεται;
Δηλαδή εσείς σαν οικονομολόγοι, δεν θυμάστε πως αν ξεπεραστεί το σημείο με τις δυνατότητες εισροών, αυτές τείνουν στο να αφανίζονται; Στο πρώτο έτος του οικονομικού ακόμη διδάσκεται... 

Αυτό με τα τέλη κυκλοφορίας δεν σας έφτασε; Αυτό με το πετρέλαιο; Με την υγραεριοκίνηση; Αυτό με την μέγιστη φορολογία & την διαρκώς αυξανόμενη ύφεση, ανεργία & κοροϊδία, που δεν οδηγεί πουθενά χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα; Θέλετε επιβεβαίωση & με το ρεύμα; Εκ των πραγμάτων πάντως εγώ στην θέση σας θα περίμενα να με πουν τουλάχιστον μπουμπούνα
Γράφημα μέσω: Χάρρυ Κλύνν
Για να καταλάβω, εμείς γεμίζουμε την τσανάκα με το γάλα που μας αρμέγετε & εσείς το χύνετε, το πίνετε, το χαρίζετε σε άλλους ή το πετάτε;

Τι να σας γράψω, καθημερινά βλέπω να επαληθεύονται τα χειρότερα... 

κάνοντάς με να ντρέπομαι για εσάς που δηλώνετε Έλληνες, για την κατάντια μας & την κοροϊδία σας. 
Από το 1970 κυνηγάτε για παράδειγμα την βιομηχανία αυτοκινήτου (πχ NAMCO), το 80 την βιομηχανία γενικότερα (πχ GOODYEAR – PIRELLI), μετά την βιοτεχνία (εξορίσατε σε Fyrom & Βουλγαρία οτιδήποτε) & τώρα τα καταστήματα, όπου στις γειτονικές χώρες το κόστος λειτουργίας είναι 3 φορές μικρότερο. Αναλογιστείτε τους χαμηλότερους μισθούς εκεί αλλά & τις πενιχρές επιβαρύνσεις, (ασφαλιστικό, φορολογία κλπ) για να δείτε αν είναι ή όχι αποδοτικότερα (& να φανταστείτε ότι αναφέρομαι σε προπέρσινα στοιχεία του Βιομηχανικού μας επιμελητηρίου). 

Σας ερωτώ πολιτικοί μου άρχοντες, όλους ανεξαιρέτως, πόσο θα επιμένετε για να κάνετε τον Έλληνα οικονομικό μετανάστη… ξανά!

Γεννήθηκα, γαλουχήθηκα, σπούδασα & γέρασα, έχοντας δει μέχρι & βλάκες να προκόβουν μέσα από το εμπόριο. Με εσάς δεν είναι ότι αμφιβάλλω, αλλά ότι στεναχωριέμαι κιόλας, αφού αυτόν τον τόπο εμείς τουλάχιστον τον αγαπάμε, κι εσείς ασυνείδητα νοιώθουμε κυβερνητικά να τον πουλάτε… κυριολεκτικά! 



*8:00 -14:00=6*3=18ώρες Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 
 8:00 - 13:30 & 17:00 - 20:30=9*3=27ώρες Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή (=σύνολο 44 ώρες)

**Αλήθεια πόσα άτομα ψήφισαν για να εκλεγεί το ΔΣ στον εμπορικό σύλλογο (Θεσσαλονίκης) με τα λιγοστά μέλη, όταν τα μαγαζιά είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες; Φταίμε & εμείς… άδετο γαϊδούρι μπορεί να χαθεί & ακόμα χειρότερα να το βρουν άλλοι, ξένοι & αντίπαλοι. Και τα δευτεροβάθμια (επιμελητήρια) & τριτοβάθμια (πανελλήνια) όργανα δεν νοιάστηκαν ούτε για το αν υπήρξε σχοινί! Τόσο ενδιαφέρον, από όλους μας.

***8:00 -16:00=8*3=24ώρες Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 
 8:00 - 20:00=12*3=36ώρες Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή (εβδομαδιαίο σύνολο= 60 ώρες... χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν καταστήματα που ανοίγουν όλα τα απογεύματα! Υπάρχουν ελεύθερα άτομα, χωρίς παιδιά σε μια χώρα που φορολογώντας με τεκμήριο τα τέκνα, στηρίζει την υπογεννητικότητα)

****(σύμφωνα με την τροποποίηση του υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ/1692/27.6.2006 (ΦΕΚ Β΄ 769) περί απόφασης «Καθιέρωση ωρών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ. ΦΕΚ Β2011-1659 & σύμφωνα με τα νέα θέλγητρα της τρόικα) 


Με κάθε επιφύλαξη, απέναντι στις απόψεις & το έργο σας
Άλκης Σαββόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: